banner web

Access to Internet – an emerging Human Right in the area of digitalization

 
 

📌Varësia nga Interneti është një fenomen i përhapur masivisht kohët e fundit. Personi i prekur nuk mund të përmbahet nga marrja e informacionit nga interneti ose të qenit në kontakt me njerëz të tjerë në hapësirën virtuale. Në thelb konsiderohet si një sëmundje mendore e shërueshme që nuk shkakton ndërlikime, por shkakton sjellje të çrregullta. Ashtu si me të gjitha varësitë dhe detyrimet e tjera, personi i prekur nga varësia në Internet ka ndjesinë se ai ose ajo nuk mund të jetojë pa u lidhur me botën virtuale. Sikur kontrollohen nga të tjerët, ata hapin hapësirën virtuale në mëngjes dhe nuk e lënë atë deri në mbrëmje – ndonjëherë edhe pas disa ditësh. Kjo sjell probleme në funksionimin e tyre në aktivitetet dhe rutinën e tyre të jetës.

Zakonisht njerëzit e varur nga interneti dhe teknologjia janë të paqëndrueshëm mendërisht sepse nuk disa njerëz nuk e njohin një kohë specifike të cilën duhet ta shpenzojnë në internet dhe si rrjedhojë kjo varësi e krijuar i bën që mos të limitojnë kohën që kalojnë përballë ekranit.
Kjo lloj varësie nuk bazohet në sëmundje të mëparshme ose raste të ngjashme, gjithashtu as nuk është sezonale, varësia ndaj internetit krijohet pozitivisht apo negativisht nga “trafiku” në internet.

Simptomat, ankesat dhe shenjat.

Kufijtë midis përdorimit normal të internetit dhe një varësie janë të rrjedhshëm dhe jo gjithmonë të lehta për tu përcaktuar. Varësia në internet duhet të supozohet nëse personi i interesuar vazhdimisht ndien detyrimin për të hyrë në internet dhe kalon gjithnjë e më shumë kohë duke bërë këtë. Fushat e tjera të jetës gjithnjë e më shumë janë lënë pas dore, gjë që ka ndikim në performancën akademike dhe profesionale, por edhe në jetën private. Të varurit nga interneti izolojnë veten nga miqtë dhe familja dhe përqendrohen tërësisht në miqësitë virtuale, të cilave u kushtohet një vlerë e lartë jorealiste. Përdorimi i tepërt i internetit dëmton aftësitë njohëse, të cilat mund të shfaqen në përqendrim, kujtesë dhe deficitet e vëmendjes. Nëse personat e prekur nuk kanë asnjë mundësi të ndjekin varësinë e tyre, ata vuajnë nga simptoma tërheqjeje që mund të variojnë nga qetësia dhe nervozizmi te shqetësimi dhe agresiviteti. Ankesat fizike në lidhje me përdorimin me kohë të Internetit gjithashtu tregojnë sjellje varësie: Qafë dhimbje, dhimbje koke dhe dhimbje të përbashkët janë të zakonshme, dhe shqetësimet e shikimit janë gjithashtu të mundshme. Nëse marrja e ushqimit është lënë pas dore, pesha e trupit mund të bjerë ndjeshëm, nga ana tjetër konsumi i tepërt i ushqimeve të shpejta ose mungesa e aktivitetit fizik shpesh çojnë në probleme shëndetsore.

✅Të rinjtë pjesëmarrës në projektin “Access to Internet – an emerging Human Right in the era of digitalization”, trajtuan gjerësisht një ndër temat më delikate të shoqërisë, siç është: Varësia ndaj Internetit, simptomat, ankesat dhe shenjat.